ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ И ЕКОЛОШКИХ УДРУЖЕЊА – ПРОТИВ РУДНИКА ЛИТИЈУМА

У Лопарама је одржан састанак општинских структура власти са Еколошким удружењем „Еко пут“ и Удружењем грађана „Чувари Мајевице“.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је изразио задовољство што су поменута удружења притекла у помоћ општинској управи, како би се заједно изборили за већинско опредјељење грађана локалне заједнице да се на Мајевици не отвори рудник литијума, али да се истовремено утврде неки други правци развоја Лопара.

Он је изразио увјерење да ће се у наведеним намјерама успјети и да ће локална заједница у оквиру Републике Српске тражити свој развој кроз здраве пројекте који нису потенцијална опасност за опстанак живота на подручју које покрива општина и шира регија.

„Ми већ имамо Стратегију развоја општине, имамо бројне пројекте који су започети и мислим да треба искористити подршку, која долази од еколошких удружења и све већег броја људи ван Лопара, да се ови наши правци развоја када је у питању туризам и пољопривреда додатно оснаже и ти пројекти реализују“, истакао је Савић.

Сњежана Јагодић Вујић, предсједник Еколошког удружења „Еко пут“ из Бијељине је казала да је наведено удружење почело са спровођењем заговарачке кампање „Утицај рударења литијума и осталих минералних сировина на животну средину у заједници“.

„У склопу ове кампање планирамо да организујемо низ састанака са представницима локалне упрве општине Лопаре и у наредном периоду са представницима републичких и државних власти“, саопштила је Јагодићева.

Она је навела да је на састанку, два наведена удружења која имају потписан меморандум о сарадњи, са начелником Савићем и његовим сарадницима разговарано о плану активности у наредном периоду, те да ће удружења помоћи становницима да планина Мајевица у наредном периоду добије статус заштићеног подручја као парк природе или неки други степен заштите који предвиђа просторни план Републике Српске.

„Планирамо да организујемо још једну јавну трибину гдје би се грађани Лопара информисали о томе шта је урађено у активностима против утицаја рударења на природу и на људе, као и да представимо наша размишљања о будућем развоју региона Мајевице и Семберије. Ако не рудник, шта онда?- то нам је питање на које морамо да одговоримо у наредном периоду“, закључила је Јагодићева.