УПРИЛИЧЕНА ИЗЛОЖБА ЗДРАВКА МИЋАНОВИЋА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА АУТОРСКОГ РАДА НА СТРИПУ

У галерији Центра за културу уприличена је изложба којом је представљено 20 година ауторског рада на стрипу Здравка Мићановића за часопис „Бијела пчела“.
„Ја сам имао жељу да то обиљежим у Лопарама, прво што је то моје родно мјесто, а друго што сам ја прве кораке и прва сазнања о стрипу понио из Лопара“, рекао је аутор.
Он је навео да се у стрипу, који он ствара, не бави неким јунаком, него да му је тежња да има дидактичку форму у смислу да транспонује књижевна дјела српских писаца, те да „Бијела пчела“ излази у Ријеци, у Хрватској, да га издаје тамошњи пододбор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” и да часопис има улогу наставног средства у школама које похађају дјеца српске националности.
Мићановић је најавио да ће његов рад на стрипу од 20 година бити преточен у књигу која ће за лектиру бити изузетно захвална форма и изразио захвалност начелнику Ради Савићу и општини Лопаре на подршци која се пружа да би се дјело објавило.
Немања Миловановић, професор српског језика и књижевности, истакао је да је стрип као форма један од најлакших начина да се дјеци приближе одређени садржаји.
„ На данашњој исложби су приказани и лирски мотиви који су преточени у форму стрипа, те аутор нашим лирским пјесмама даје нова тумачења и нову симболику“, изјавио је Миловановић.
Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је пружио пуну подршку локалне заједнице активностима које спроводи Здравко Мићановић како би стрип као форму приближио дјеци.
Мирко Стевић, директор Центра за културу Лопаре, је казао да посјетиоци изложбу у галеријском простору установе могу погледати до 20. децембра 2023. године.