ЗАВРШНО ВЕЧЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ОКТОБАРСКЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ 2013“

У сриједу, 13. 11. 2013. године, на дан јубилеја – 200 година од рођења Петра Петровића Његоша,у препуној сали Дома културе у Прибоју, одржано је завршно вече манифестације „Октобарске вечери поезије 2013“. Вече посвећено великану књижевности, али и подстицају дјечијег литерарног стваралаштва, организовао је ОО СПКД „Просвјета“ Лопаре и Пододбор Прибој.
Програмске садржаје посвећене Његошу припремили су и извели чланови драмске и рецитаторске секције Друштва, у припреми професора Боре Станића. Животни и књижевни пут Петра Петровића Његоша презентовала је Јелена Митрић. Мудре мисли Његошеве говорили су: Марија Петровић, Борис Стевановић, Горана Ђокић и Чедомир Гаврић. Одломке из Горског вијенца публици је презентовала Душанка Петрић.
„Октобарске вечери поезије“ представљају традиционалну манифестацију која датира из осамдесетих година прошлог вијека. Након дугогодишње паузе, прије двије године „Просвјета“ је обновила ову значајну манифестацију, која за циљ има мотивисање младих нараштаја за литерарно стваралаштво, посебно у области поезије, његовање поетске ријечи и рецитовања, као и промoцију ученичких радова.
ОО СПКД „Просвјета“ је, почетком октобра расписао Пјеснички конкурс за најљепшу необјављену пјесму, ученика Основних и Средње школе са територије општине Лопаре. Током октобарских вечери, надарени ученици су писали своје стихове и послали их на наш конкурс. На расписани Конкурс пристигло је тридесетак радова у све три категорије. Стручни жири је констатовао да је квалитет пристиглих радова веома висок. Увидом у пристигле радове, уочено је да су ученици надарени за поетско стварање и да су радови примјерени ученичком узрасту. Треба истаћи да је највећи одзив и ове године, са високим нивоом квалитета стихова, био у категорији најмлађих учесника, у категорији од I до V разреда. Због наведених чињеница, комисија је донијела одлуку да награди по два рада у овој категорији, док су у категоријама старијих ученика награђени најквалитетнији радови.

• ОСНОВНЕ ШКОЛЕ:
Категорија од I до V разреда:

1. „За моју маму“- Марија Петровић IVр. ЈУ О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој;
1. “Весело прољеће“ – Горана Ђокић IV р. О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој;
2. наг. – „Лaв“- Тијана Сандић IV р. О.Ш „Свети Сава“ Лопаре;
2. наг. – „Људи“ – Марина Поповић V р. О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој;
3. наг. – „Моја мама“- Славиша Симић IV р. О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој и 3. наг. – „Спортски дан“-Дарко Василић IVр. О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој.

Категорија од VI до IX разреда:
1.наг. – „Заљубљена“ – Тијана Симикић VIII-2 р. ЈУ О.Ш „Свети Сава“ Лопаре и
2. наг. – „Меланхолија“ – Вања Ђокић VII р. ЈУ О.Ш „Вељко Чубриловић“ Прибој.

• СРЕДЊА ШКОЛА
Категорија ученици СШЦ:
1. наг. „Љубавна пјесма“ – Слађан Симеуновић II р. Гимназије, СШЦ „Вук Караџић“ Лопаре.

Пригодне награде и честитке побједницима, уручио је начелник општине Лопаре др Радо Савић. Цјеловечерњи програм су медијски пропратили новинари РТВ ХИТ из Брчког. Чланови фолклорне секције „Просвјете“ пододбора Прибој, уприличили су пригодан културно-забавни програм, под руководством кореографа Живана Симикића.