Мајевички сир зарац на бијељинском „Интерагру 2023“

На штанду Општине Лопаре, у оквиру бијељинског 21. Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2023“, представљан је познати мајевички бренд – сир зарац, а Душка Митровић која се бави производњом овог сира рекла је за ИнфоБијељину да би до краја године требало да буде спроведена заштита географског поријекла овог производа.
– Прије неколико година смо заједно са начелником Општине покренули процес заштите географског поријекла и требало би да до краја 2023. добијемо жиг. Сир зарац карактеристичан је за мајевички крај, људи га производе стољећима, а ја сам рецептуру и начин прављења учила од моје баке – навела је Митровићева.
Она истиче да је зарац некада сушен на сунцу, а да у њеном домаћинству седмично направе између 200 и 300 комада овог сира.
– Сада се у производњи користе мало савременије димилице и другачије сушимо сир, али рецептура је оригинална. Имамо неке маркете и неколико угоститељских објеката у које пласирамо зарац, али генерално мало је сировине, сточни фонд је у кризи. Могли бисмо да продамо много више сира да је ситуација другачија – нагласила је Митровићева и додала да се често појављује на сајмовима, те да одређени дио купује и дијаспора.
Сир зарац је карактеристичан по томе што се производи од већ припремљеног крављег сира, али процес је дуготрајан и тежак јер се све ради ручно.
У зарац се само додаје со, али у зависности од жеље купаца, додајемо бијели лук и паприку – каже Митровићева.
Општина Лопаре, у оквиру „Интерагра 2023“, представила је и своје пољопривредне произвођаче, воденичаре, произвођаче меда, појединце који израђују мајевичке народне ношње.
Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2023“ почео је 20. септембра и траје још данас.
Извор: ИнфоБијељина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *