ЈОВИЋ: У ПЕТАК ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА ЧАСОПИСА „БОКАТИН ДИЈАК“

Пјесник Слободан Јовић је, у посљедњих неколико година, аутор према којем је усмјерена велика пажња читалачке публике и књижевне критике.

Низ награда које је Јовић добио у том периоду је импозантан и то га ставља на пиједестал најзначајнијих пјесника српских простора.

Томе у прилог говори и чињеница да је њему, као првом пјеснику из Републике Српске, припала одлуком жирија награда „Јефимијин вез“, која му је додијељена за најбољу књигу поезије јефимијског духа објављену 2021. године – „Исусов трн“.

Јовићу је награда додијељена на крају тродневне манифестације „Јефимијини дани“, која је посвећена првој српској пјесникињи Јефимији и жени ствараоцу, у порти манастира Љубостиња гдје је приређен пригодан културно-умјетнички програм.

Слободан Јовић је саопштио да му је признање уручено 17. јуна ове године, те да га радује што је награда, по први пут од оснивања, дошла у Републику Српску, што ју је донио на Мајевицу, у Лопаре.

Он је изразио задовољство што је добитник награде која носи назив прве српске пјесникиње, те је навео да је у избору за најбољу књигу поезије објављену у 2021. године учествовало преко 40 збирки поезије и десило да је жири у саставу Јован Пејчић, Никола Маринковић и Милош Петровић донио одлуку да његовој књизи додијели ту престижну награду.

„Драго ми је што се то догодило баш у Трстенику, који је наша братска општина и што су се тиме можда отвориле неке нове могућности за културну сарадњу између општина Лопаре и Трстеник“, нагласио је Јовић.

Слободан Јовић је уредник часописа за језик, књижевност и духовност „Бокатин Дијак“, у издању Центра за културу Лопаре и Удружења за очување баштине „Дијак“ Прибој.

„Могу да најавим јубилеј који ћемо 8. јула ове године обиљежити, а то је двадесети број и пуних десет година постојања часописа“, навео је Јовић.

Јовић је казао да ће у књижевном програму наступити осморо истакнутих стваралаца, који су сарадници часописа.