ДЕЛЕГАЦИЈА КОРЕНА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА ГРАДА ГРАДИШКЕ

Поводом обиљежавања Дана Града Градишке делегацији Савеза удружења „Корени“, која присуствује овој манифестацији, је приређен пријем код градоначелника Зорана Аџића.
Делегацију „Корена“ су представљали Стојан Стевановић, предсједник и др Желимир Нешковић, члан управног одбора.
Разговор се водио о сарадњи града Градишке и дијаспоре, на привредном, културном и спортском плану, те о другим темама везаним за сарадњу матице и дијаспоре, као и формирању канцеларије за дијаспору у оквиру градске управе Градишка и формирању регистра лица која живе у дијаспори са тог подручја.
„Градоначелнику Аџићу смо презентовали, наш модел из Лопара, како створити услове за улагање дијаспоре у матицу, а било је разговора и о манифестацији Дани дијаспоре, која се преко десет година одржава у Лопарама“, рекао је Стојан Стевановић, предсједник Удружења „Корени“ и предсједник Удружења српских привредника Швајцарске.
Према Стевановићевим ријечима градоначелинк Градишке Зоран Аџић је рекао да је разгорвор био веома конструктиван и да је отворио нове перспективе за сарадњу са дијаспором које до сада у тој локалној заједници нису искориштене.
„Сарадници градоначелника су нам помогли у обилску пословних зона, простора за слободну бесцаринску зону, уз мост на граничном прелезу са Хрватском, која пружа проширење њихових привредних капацитета, као и модерну спортску дворану“, навео је Желимир Нешковић, члан управног одбора „Корена“.
Пријему су присуствовали Душко Ћутило , директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Хелена Крнетић, помоћник за дијаспору у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.
У разговорима су учествовали представници дијаспоре који су поријеклом из Градишке, а расејани су широм Европе и свијета, које је представљао Томислав Чолић, предсједник Српског савеза Шведске и Бојан Бјеловук, предсједник православне омладине Шведске.