Успјешно окончана манифестација “ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ ПРИБОЈ 2013”

Уз учешће око три стотине бициклиста из Босне и Херцеговине, у Прибоју,  представници десет невладиних организација окупљених у Мрежи мултиетничке сарадње у БиХ, обиљежили су у недељу 21. априла 2013. Дан планете земље. Манифестација која је организована уз подршку Амбасаде Сједињених америчких држава, а у сарадњи са општинама Лопаре (Република Српска), Теочак и Сапна(Федерација БиХ), за циљ је имала промоцију вриједности мира, толеранције и функционалне мултиетничке сарадње, кроз провођење еколошких акција и вожњу бициклом.

Након отварања изложбе фотографија “Различитости као наше богатство” и поетско-сценског перформанса који су реализовали ученици ОШ Вељко Чубриловић из Прибоја, наступило је Српско културно-просвјетно друштво „Просвјета“ са сплетом народних игара подрињских крајева. Централни садржај манифестације била је вожња бицикла планинском стазом обронцима Мајевице, око језера Сњежница, а кроз територију општина Лопаре, Теочак и Сапна, чиме су симболично повезане општине из оба босанскохерцеговачка ентитета. Начелници општина Лопаре, Теочак и Сапна, заједно са представницом Америчке амбасаде у БиХ, госпођом Рахелом Џидић, засадили су стабла мира у новооснованом Парку толеранције у центру Прибоја.

Све активности су проведене у оквиру пројекта „Брдско-бициклистички кампови и бициклијаде као веза између људи и популаризација различитости“ који се проводи на подручју сјевероисточне Босне, уз учешће младих из Сарајева, Добоја, Дервенте, Брчког, Бијељине, Прибоја, Угљевика, Лопара, Власенице, Теочака, Сапне, Тузле, Живиница и Лукавца. Мрежу мултиетничке сарадње чине: Асоцијација „Зелене Стазе – Green Tour“ Тузла; Удружење грађана „Topeer“ Добој; Удружење грађана „MTB.ba“ Сарајево; Бициклистички клуб „КПЛ Власеница“ Власеница; Невладина организација „ЕКО-Леонардо“ Прибој; Умјетничка „Група Луцидо“ Лукавац; БК Живинице; Удружење Младост Гнојница; „Покрет Младих Перспектива“ Дервента и Удружење за мир, образовање и креативност „CMOK“ Тузла.