САВИЋ: ДИЈАСПОРА ЈЕ НАЈВЕЋИ УЛАГАЧ У ОПШТИНУ ЛОПАРЕ


Дијаспора је највећи улагач у општину Лопаре и уз њихову подршку је посљедњих година отворено пет привредних субјеката, рекао је начелник Лопара Радо Савић на Пословном форуму који се одржава у оквиру традиционалних “Дана дијаспоре” у овој мајевичкој општини.

Савић је навео да су Мајевичани из дијаспоре подржали и бројне инсфраструктурне пројекте у Лопарама, те да се на Форуму разговарало о искуствима кроз већ реализоване пројекте и могућностима да се у наредном периоду увећава број инвеститора из дијаспоре.

“Општина Лопаре има најбољу препоруку од оних који су већ инвестирали у овај крај и биљеже добре пословне резултате”, оцијенио је Савић.

Он је као примјер инвестирања дијаспоре у завичај навео отварање базена у Лопарама, фирму “Смарт систем” из области електроопреме која производе пласира на западно тржиште и планира проширење капацитета и броја радника, као и фирма “Ђокић метал”, а извозно орјентисано предузеће “Ентеријер Којић” гради халу од 1.480 метара квадратних.

“Простора за улагање има у металском сектору, али у пољопривреди и већ имамо најаве заинтересованих инвеститора из дијаспоре који би производили козји сир, као и за пројекте који би подстакли туристички садржај”, рекао је Савић.

Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић рекао је на Пословном форуму да је десетогодишња сарадња између матице и дијаспоре уродила инвестицијама које доприносе развоју општине Лопаре.

Стевановић је похвалио сарадњу са локалном управом и њихову подршку улагачима, наводећи да је циљ те сарадње проналазак инвеститора за мање пројекте који су оствариви и који отварају до 10 радних мјеста.

Власник Дестилерије “Епоха” из Бобетиног Брда Бојан Џувелековић рекао је на Форуму да су уз помоћ дијаспоре њихове воћне ракије нашле пут на тржишта Швајцарске, Њемачке, Аустрије и Србије.

Привредном форуму присуствовали су бројни привредници, Мајевичани из дијаспоре и представник УСАИД-а.