НЕШКОВИЋ: ЦРКВА ЧУВА СРПСКИ НАРОД

Светом литургијом, опходом око храма, парастосом погинулим борцима и ломљењем славског колача обиљежена је крсна слава Рођење пресвете Богородице-Мала Госпојина у истоименом храму у Мачковцу код Лопара.
Старјешина храма, протојереј-ставрофор Драгомир Лазеревић честитао је славу вјерницима и у бесједи поручио да рођење Богородице објави радост цијелој васељени, када су се тог дана, и небо и земља радовали.
Кум славе био је директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић који је рекао да је саборност Српске православне цркве одржала српски народ кроз вијекове.
„Изузетно је важно да српски народ води рачуна о својој традицији и вјери, јер је вјера очувала народ“, рекао је Нешковић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић присуствовао је данашњој храмовној слави, и истакао да народ Мајевице није подијељен а Црква је та која окупља народ.
„Јединство мајевичког народа чува и његује Српска православна црква. Општина Лопаре помаже све изградње и обнове храмова“, рекао је новинарима Савић.

Храм Рођења пресвете Богородице у Мачковцу у 2014. години обиљежио је 100. година постојања и једна је од најстаријих светиња мајевичког краја.