Прибојци најбољи

 

Регионално такмичење о националним мањинама у БиХ одржано у Бијељини 02.11.2012.

Што боље упознамо једни друге, као и богатство обичаја и култура различитих националних заједница, утолико ће наше локалне заједнице бити толерантније и, самим тим, напредније, поручили су, приликом отварања Регионалног такмичења „Упознајмо се! Националне мањине у БиХ“ градоначелник Бијељине Мићо Мићи

ћ и начелници општина Угљевик и Лопаре Василије Перић и Радо Савић.
На Регионалном такмичењу одржаном у Бијељини, у организацији локалних управа и основних школа из Бијељине, Лопара и Угљевика, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у БиХ, учествовало је осамнаест школа и око 130 ученика, наставника и педагога. На позорници Центра за културу сваку од седамнаест регистрованих националних мањина у БиХ ученици су представили кроз познавање традиције, историје, културе, гастрономије, као и извођењем националних плесова и музике.
Такмичење је имало за циљ, прије свега, промовисање вриједности толеранције и различитости, али ипак су изабране три школе чији представници су на најкреативнији начин представиле једну од националних мањина. Ове године прво мјесто је освојила ОШ “Вељко Чубриловић” из Прибоја представљајући Словаке, на друго мјесто се пласирала ОШ “Алекса Шантић” из Угљевика представљајући Словенце, а треће мјесто је заузела ОШ “Вук Караџић” из Доњег Забрђа, која је представила Италијане.
Иначе, ово такмичење се одржава по трећи пут, а Бијељина, Угљевик и Лопаре су са школама на територијама ових локалних самоуправа потписали Протокол о сарадњи на промоцији култура националних мањина, којим су показали намјеру да ово регионално такмичење постане редовно.