Успијешно завршен пројекат Подршка скупштини општине иницијативе ЛОКАЛНО ЈЕ ПРИМАРНО

Општина Лопаре је као пета општина у БиХ, у сардањи са Мисијом ОЕБС-а у Босни и Херцеговини, успијешно завршила пројекат Подршка скупштини општине иницијативе Локално је примарно.

Циљ пројекта Подршка скупштини општине иницијативе Локално је примарно је био побољшати дјелотворност скупштина општина у БиХ у заступању интереса грађана.

Завршавање спровођења компоненте Подршка СО/ОВ, у оквиру иницијативе Локално је примарно, захтијевало је предузимање низа активности које су допринијеле испуњавању раније дефинисаних критеријума и стандарда компоненте.

Општина Лопаре је остварила значајна побољшања у планирању и извјештавању, како по питању укупног програма рада, тако и по питању појединачних сједница СО. Такође је побољшала припрему и одржавање појединачних сједница СО и побољшала ефикасност комисија и индивидуално учешће одборника.

С циљем повећања одговорности извршних органа власти општина Лопаре је увела и користила побољшане процедуре како би тражила одговорност органа извршне власти да одговоре на одборничка питања. Општина је увела и стандардизован образац за извјештавање с циљем побољшања квалитета извјештаја који се подносе СО, побољшала је квалитет одлука СО и увела електронску базу података за праћење реализације одлука.

Општина је побољшала комуникацију између одборника и грађана у сарадњи с локалним заједницама, невладиним организацијама и другим заинтересованим групама. То је ојачало директну везу између одборника и бирача, и успостављени су механизми помоћу којих СО добија повратне информације од грађана.