Одржана донаторска вечера

У Лопарама је 27. новембра 2016. године у хали „Helvetia“ одржано донаторско вече које је уприличено због прикупљања средстава за подизање конака код манастира светог пророка Јеремије у селу Рожањ. Вечера је окупила велики број привредника и јавних радника који су исказали спремност да својим донацијама помогну, вечери је присутвовао предсједник СДС-а Вукота Говедарица, директор РиТЕ Ђорђе Поповић, посланици у НС РС Ненад Лалић и Желимир Нешковић.

Све присутне је поздравио архијерејски намјесник тузлански Стево Јовић, затим начелник општине Лопаре др Радо Савић и свештеници Зоран С. Илић и Зоран Р. Илић.

Манастир у Рожњу грађен је у средњем вијеку, а градио га је по народном предању краљ Драгутин, који је под титулом “сремски краљ” градио задужбине по Босни. Грађен је истовремено кад и манастир Ловница у Шековићима. Порушен за вријеме Турака у 19 вијеку. У остацима темеља остала је сачувана средњевјековна гробница са три скелета монаха који су у њој сахрањени. Обнова храма започета 2008. године трудом и залагањем свештеника Зорана Р. Илића на чијем имању се манастир и налази, свештеника у Обудовцу и Зорана С. Илића, такође из Рожња, свештеника у Бољанићу на Озрену.
Поред улаза у манастирску гробницу 2014. године пренесени су и земни остаци 108 убијених мјештана Рожња 18. децембра 1942. од чега је 87.-оро живо запаљено у Рожњу у кући Неђе Зољића.

Подизање конака значило би и стварање услова за живот монаха, што би створило одређене претпоставке за повратак расељеног становништва, а самим тим и враћање живота на ове просторе. У селу Рожањ тренутно не живи ниједан становник од пријератних 125 породица које су живјеле овдје.
Спомен чесма у порти манастира подигнута је 2015. године за пострадале у отаџбинском рату њих 18.

Уз вечеру организован је забавни програм, а госте су забављали Вера Матовић и Миломир Миљанић. На донаторској вечери како улазницама тако и прилозима прикупљено је око 13.500 КМ.