Прослављена крсна слава Удружења Мајевичана у Швајцарској

На позив Удружења Мајевичана представници општине Лопаре на челу са начелником општине Лопаре др Радом Савићем, СПКД „Просвјета“ Лопаре, привредни субјекти и представници политичких партија присуствовали су обиљежавању крсне славе овог друштва у Weesen-у (Везен) у Швајцарској. Након церемоније ломљења славског колача СПКД „Просвјета“ приредила је пригодан културно-забавни програм, након чега је дружење настављено.
Захваљујући гостопримству Стојана Стевановића, предсједника Удржења српских привредника у Швајцарској чланови СПКД „Просвјета“ Лопаре боравили су његовом хотелу „Албана“ у Weggis-у (Вегис) и посјетили град Brunen (Брунен) и стари град Chur (Кур). Одлазак дјеце у Швајцарску омогућен је уз помоћ Рудника и Термоелектране Угљевик и фирме доо „САС“ Прибој.
„Поред ове церемоније поводом крсне славе Удружења Мајевичана у Швајцарској одржан квалитетан састанак везан за могућности улагања и запошљавања на подручју општине Лопаре. Имали смо и састанак са представницима једне фирме који ће доћи у Лопаре да наставимо разговоре могућности производње здраве хране на подручју општине Лопаре и да видимо који ће то бити производи, да ли ће то бити шљива малина или нешто друго, што би могло да се произведе и пласира на Европско тржиште. Осим тога разговарано још о неким пројектима који су у току и хуманитарним активностима Удружења Мајевичана. Задовољни смо развојем и сарадњом са нашим удружењем и надамо се да ће тако бити и убудуће. Општина Лопаре подржава рад Удружења и очекујемо да ће и виши нивои власти подстакнути повезивање матице и дијаспоре и да од тога имају већу корист и дијаспора и родни крај“, рекао је Радо Савић начелник општине Лопаре.
„На позив Удружења Мајевичана у Швајцарској поводом обиљежавања крсне славе Митровдан чланови СПКД „Просвјета“ Лопаре је припремило пригодан културно-забавни програм гдје су учесници фолклорне секције из Лопара и Прибоја, а такође и секција за очување народне традиције. Припремили смо програм који у духу очувања народне традиције и културне баштине нашег поднебља што ће значити за млађе генерације овог краја да се подсјете на духовност и на традицију нашег краја“, рекла је Радмила Митровић предсједница СПКД „Просвјета“ Лопаре.
„Ово је трећи пут да СПКД „Просвјета“ Лопаре са челницима из општине Лопаре долази у Швајцарску поводом крсне славе Удружења Мајевичана у Швајцарској. Било ми је драго да угостим моје Лопарчане у мом хотелу „Албана“ и надам се да су били задовољни. Удружење Мајевичана и ја то радимо прије свега да би дјецу довели овдје. Наша дјеца која су рођена овдје нису упознати толико са нашом клутуром и обичајима и ово је права прилика да се та традиција пренесе и прикажу народни обичаји“, истакао је Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској.
„Ово нам је трећи пут да славимо нашу крсну славу Удружења – Митровдан, позвали смо госте из Лопара, на челу са начелником Радом Савићем и СПКД „Просвјета“ Лопаре са својим културно-забавним програмом. Покушавамо да културу и традицију пренесемо на млађе генерације овдје“, рекао је Саво Митровић предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској.