Потписан Меморандум о разумијевању

У кабинету начелника општине Лопаре 15. јуна 2016. године потписан је Меморандум о сарадњи за израду антикоруптивних мјера на локалном нивоу. Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовали су: Радо Савић-начелник општине, Жељко Керовић-начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Ведрана Суботић-Хелсиншки одбор за људска права у Републици Српској у име Антикорупцијске мреже ACCOUNT.
Потписивањем Меморандума о сарадњи формално ће започети реализација предвиђених активности за израду локалног Акционог плана за превенцију корупције као полазне основе за ефикаснији рад локалне управе. Реализација предвиђених активности обухватиће неколико фаза:
а) формирање Радне групе за израду Акционог плана,
б) процјена реализације досадашњих антикорупцијских иницијатива локалне управе (дефинисање групе услуга и/или активности потенцијално осјетљивих на појаву корупције),
в) израда Акционог плана,
г) организовање јавне расправе,
д) усвајање предложеног документа.
Општина Лопаре је једна од укупно 11 локалних заједница у БиХ, које ће у периоду 2016 – 2017. године креирати и усвојити Акционе планове за превенцију корупције на локалном нивоу. Израда акционих планова представља једну од активности Антикорупцијске мреже ACCOUNT, чија сврха је пружање подршке локалним заједницама у изради ефикасних мјера за превенцију корупције. Реализацију предвиђених активности финансијски подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID).