Потписан Меморандум о разумијевању између UNDP-а и општина и градова

Церемонија потписивања Меморандума о разумијевању између Развојног програма Уједињених нација (UNDP) и 47 партнерских општина и градова из Босне и Херцеговине (БиХ) одржана је данас, 19. септембра 2012. године у згради Парламентарне скупштине БиХ. Свечаној церемонији су присуствовали представници институција државног и ентитетског нивоа, начелници свих партнерских јединица локалне самоуправе, као и представници донаторских и међународних институција. Церемонија је означила почетак заједничке иницијативе за јачање локалне управе и представља допринос побољшању квалитета живота за локалне заједнице.19.9.2012 – Подршка локалној управи и демократизацији у Босни и Херцеговини-Меморандум о разумијевању потписали су представници UNDP-а и 47 општина и градова БиХ, као одабраних партнера на пројекту Јачање локалне демократије III (LOD III) и Пројекту интегрисаног локалног развоја (ILDP).

Пројекат LOD III се имплементира у сарадњи са Министарством правде БиХ, а ILDP пројекат се проводи у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Федералним министарством правде и Министарством за локалну управу и самоуправу РС, као и савезима општина и градова. Оба пројекта се реализују захваљујући финансијској подршци Европске уније и Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

„Оба пројекта су дио већих напора UNDP-а у промовисању регионалног и сеоског развоја, те локалне управе. Заједно с нашим партнерима – Еуропском унијом и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу, ми смо ту да покажемо своју преданост и одлучност за побољшање квалитета живота у локалним заједницама. Резултати тих интервенција, у износу од готово 12 милиона КМ, позитивно ће утицати на егзистенцију више од милион грађана у 47 партнерских јединица локалне самоуправе у цијелој земљи“, рекла је Захира Вирани, замјеница резидентног представника UNDP-а у БиХ.

 

Заједнички јавни позив пројеката LOD III и ILDP био је објављен у јуну 2012. године. Велики број пристиглих пријава указује на интересовање локалних власти за унапређење њиховог рада, као и за јачање односа са партнерима из невладиног сектора.

Све пријаве су анализиране и у складу са дефинисаним критеријима, за учешће у LOD III пројекту изабране су општине: Босанска Крупа, Чапљина, Козарска Дубица, Ливно, Лукавац, Љубиње, Нови Град, Србац, Стари Град Сарајево, Теслић и Жепче.

За партнерске градове и општине у оквиру пројекта ILDP изабрани су Бихаћ, Бијељина, Градачац, Јабланица, Јајце, Кључ, Лакташи, Ливно, Љубушки, Лопаре, Маглај, Мркоњић Град, Невесиње, Ново Сарајево, Посушје, Приједор, Сански Мост, Велика Кладуша и Власеница. Такође, ILDP пројекат наставља имплементацију у изабраним општинама и градовима са којима је сарадња успостављена у ранијој пројектној фази, а то су: Босанска Крупа, Босански Петровац, Бугојно, Бужим, Цазин, Добој, Добој Исток, Добој Југ, Грачаница, Костајница, Котор Варош, Љубиње, Оџак, Орашје, Осмаци, Прњавор, Шамац, Србац, Сребреник, Трново и Зеница.