Акција бесплатних здравствених прегледа у Прибоју код Лопара Република Српска, одржана је 30. октобра 2015.

У оквиру ове акције обављене су различите врсте прегледа и дијагностичких претрага: ултразвучни преглед крвних судова врата, ултразвучни преглед трбуха, преглед породичног љекара, мјерење крвног притиска, шећера и холестерола у крви. Прегледе су обавили љекари: Проф.др Синиша Ристић, специјалиста радиолог, др Александар Јовичић, спец.неуролог, др Драган Ђокић, спец.радиолог, Болница Бијељина; др Лидија Љубојевић, Фонд здравственог осигурања, др Желимир Нешковић, ДЗ Лопаре, др Оливера Рикић Илић спец.породичне медицине; др Драган Чубрило, ДЗ Лопаре и Др Јелена Деспотовић породична медицина.Медицински техничари који су учествовали у акцији из ДЗ Лопаре и Дома за стара лица “Златно доба”Лопаре су: Мићо Радић, Борка Василић, Слађана Лазаревић, Дејана Јосиповић, Љубица Стјепић и Андријана Лазаревић.

У току ове акције прегледани су мјештани села Растошница у ФБиХ, мјештани Прибоја, Липовица, Бријеста, Подгоре, као и поједини пацијенти из Лопара, у току ове акције укупно су прегледане 222 особе. Акцију су помогли: начелник Општине Лопаре др Радо Савић, Дом Здравља Лопаре, фирма “Аванти” Бијељина која се бави продајом медицинске опреме, Апотека” Мајевица” Лопаре, Апотека “АРПХАРМ” Лопаре, Апотека “Росић” Лопаре, мјештани села Прибој, бројни људи добре воље са подручја општине Лопаре, пријатељи из Теслића и наравно медијске куће које су забиљежиле дешавања са лица мјеста.

Ове акције већ пар година проводи и организује Др Желимир Нешковић љекар из Лопара и народни посланик у НСРС. У приликама гдје доста људи тешко могу доћи до доктора, он је одлучио да доведе докторе и медицинаре у њихова села. За неке врсте прегледа који су обављени у Прибоју чека се неколико мјесеци, а ови грађани, захваљујући хуманој акцији др Нешковића, су могли то да ураде за један дан.

Оволико интересовање људи за прегледе је прави доказ да они који најављују укидање здравственог осигурања за незапослене би могли и уништити овај наш ослабљени и опљачкани здравствени систем. Ионако је лијечење становништва због сиромаштва велики проблем у нашем друштву, каже за портал ИнфоБијељина др Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Пише: Снежана Милошевић
Извор: infoBIJELJINA