ОБИЉЕЖЕНЕ 32 ГОДИНЕ ОД ОДБРАНЕ ПРИБОЈА И МАЈЕВИЦЕ

На Пањику изнад Прибоја у општини Лопаре данас су обиљежене 32 године од одбране Мајевице и погибије 16 бораца Гарде “Пантери” у септембарској офанзиви муслиманских снага из Теочака.
Парастос је служен за команданта Гарде Бранка Пантелића Пантера, капетана Стевана Лазића и 14 гардиста погинулих у септембарској офанзиви муслиманских снага из Tеочака на Прибој и Мајевицу.
“У Гарди је тада погинуло 16 наших бораца са командантом Пантелићем и капетаном Лазићем, када су муслиманске снаге покушале да пресијеку Бањ брдо и да га заједно са релејом Столице ставе у окружење”, рекао је предсједник Удружења ветерана “Гарда Пантери” Петар Цвијетиновић.
Он је додао да су тада из Смолуће дошли у Прибој и вратили све своје положаје.
“Имали смо жртве и не заборављамо их”, рекао је Цвијетиновић и најавио градњу два нова споменика.
Вања Пантелић, супруга команданта Бранка Пантелића Пантера, рекла је да њој и њеној дјеци ово окупљање много значи.
“Док је сјећање на њега живо – живи и он”, истакла је Пантелићева.
Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Игор Ратковић рекао је новинарима да су данас на Пањику окупљени како би обиљежили сјећање на борце погинуле у одбрани Мајевице.
“Наша је обавеза да његујемо традицију ослободилачког рата и да преносимо на младе успјехе ове величанствене јединице”, поручио је Ратковић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао да Прибој има богату историју ослободилачких ратова и одбране српског народа.
„Ако се сјетимо Вељка Чубриловића и 1914. године и његове улоге и значаја данас Пањик са Бранком Пантелићем Пантером постаје то исто само у овом савременом добу и ми ћемо из локалне управе учинити све да подржимо рад Борачке организације и свих оних који желе да се ова идеја чувања сјећања на значајне личности и догађаје из Одбрамбено-отаџбинског рата оснажи“, саопштио је Савић.