НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ И 11 ИЗДАЊА СА МАЈЕВИЦЕ

На Сајму књига у Београду биће представљено 11 публикација из Лопара, што је једна мала културна побједа за овај крај, рекао је уредник едиције “Дијак” Слободан Јовић.
“Наш завичај, Лопаре, Прибој и Мајевица, постали су видљива мјеста у српском културном простору јер се овдје објављују драгоцјене књиге и занимљиви чаосписи, а наш наступ на сајму је драгоцјен и значи једну малу културну побједу, помак, знак да се дешавају неке лијепе ствари”, рекао је Јовић за Срну.
Он каже да је у протекле двије године у Лопарама објављено шест књига, а редовно је објављено и пет бројева часописа за језик, књижевност и духовност “Бокатин Дијак”, који излази 10 година у издању Центра за културу и информисање Лопаре и Удружења за очување баштине “Дијак”.
Јовић је запослен као учитељ у Основној школи “Свети Сава” Лопаре, подручно одјељење Брусница, аутор је шест пјесничких књига, уредник едиције “Дијак” и уредник часописа за језик, књижевност и духовност “Бокатин Дијак”.
За посљедњу књигу “Исусов трн” добитник је књижевне награде “Печат вароши сремскокарловачке” која се додјељује од 1967. године и чува успомену на значајног српског пјесника Бранка Радичевића.
“Награда је културолошки значајна, како због континуитета њеног трајања, тако и због аутора који су је до сада добили”, оцијенио је Јовић.
Његовим књигама додијељене су бројне награде у Републици Српској и Србији и каже све су му драге, јер се посвећује пажња књигама, а мање му је важна пажња која се посвећује аутору.
“Награде су добре за књигу, јер је то пут до нових читалаца, до нових сарадника”, додао је Јовић.
Он истиче да тешко неко може да живи као пјесник или писац, као слободни умјетник, него сви аутори углавном раде друге послове, а познаје и групу врхунских пјесника који живе од земљорадње.
Аутори из Лопара представиће се на Београдском сајму књига 29. октобра у 13.30 часова.
Сајам књига у Београду, послије двије године неодржавања због пандемије, одржава се под мотом “Повратак написаних”, а биће отворен 23.октобра и окупиће 400 излагача.