ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ: МОРА ПОСТОЈАТИ ЈЕДНАК ТРЕТМАН ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Јелена Тивић, посјетила је данас општину Лопаре, гдје се састала са начелником општине Радом Савићем и предсједником Скупштине општине Миленком Ристићем.
Тривићева је, у пратњи домаћина, обишла Дом здравља, гдје је разговарала са директором, др Желимиром Нешковићем, а затим је упозната са привредним ресурсима ове локалне кроз посјету предузећима „Термал“, „Ентеријер Којић“ и „Фруктум“.
Она је рекла новинарима да је живот у Републици Српској је живот локалних заједница и са те стране не би требало да постоји разлика у третману од стране републичке власти, без обзира из које политичке опције долази начелник и структура власти у општини.
„То би у једном демократском друштву требало да је нормално, али код нас понекад и није тако и то се мора промијенити. Мора постојати једнак третман према свим локалним заједницама“, навела је Тривићева.
Тривићева је казала да је за Лопаре карактеристична јака веза коју општина одржава са дијаспором, те да Лопаре могу у том смислу бити примјер и за више инстанце власти како радити и градити чврсте везе са људима који су отишли, а имају емоцију, мотив и жељу да се овдје ствари покрену.
„Посјетили смо фирме које су управо на тај начин овдје покренуте, тако што су наши људи из дијаспоре уложили своја средства и то такође показује да су Лопаре добар примјер једне политичке микростабилност, јер људи који улажу капитал морају бити сигурни, све мора бити јавно и транспарентно Лопаре такође су успјешно реализовале пилот пројекат донације Владе Србије којим је финансирана изградња пословне хале која ће омогућити отварање нових радних мјеста“ , рекла је Тривићева.
Она је нагласила да је обавеза и републичке власти да се у овом дијелу Српске побољша путна инфраструктура и да без тога нема ни значајнијег економског развоја и то је нешто што треба мијењати у цијелој Републици Српској, јер се живот не може одвијати само у Бањалуци, Бијељини, Требињу или већим другим центрима.
„Живот је и у Лопарама и у Осмацима и у Чајничу и другим мањим општинама и политику у Републици Српској треба тако позиционирати да сачувамо живот и становништво у мањим локалним заједницама. Људе за локалне заједнице веже посао и то је оно у чему је републичка власт изневјерила становништво, јер се нису бавили економијом и општом политичком стабилношћу. То у Републици Српској треба мијењати. Драго ми је што има локалних заједница, попут Лопара, које могу бити примјер и републичкој власти како добро радити“, поручила је Тривићева.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао да је Јелена Тривић, један од најактивнијих и најбољих народних посланика, данас упозната са ситуацијом у овој локалној заједници.
„Пренијели смо јој оно што ми видимо, када је положај малих локалних заједница у питању, што се треба у Народној скупштини изнијети и уграђивати у законска рјешења“, саопштио је Савић новинарима.
Он је нагласио да се то мора урадити, иначе ће на рубним дијеловима Републике Српске бити све мање становништва.
Што се тиче општине Лопаре, Савић каже да покушава да се уради оно што се у домену локалне заједнице може урадити, те навео низ пројеката са дијаспором и стотињак нових радних мјеста која су произашла из те сарадње.
„Ту је и поновно покретање фабрике радијатора „Термал“, која запошљава 170 радника и има тенденцију додатног ширења, као и неки добри пројекти у пољопривреди“, додао је Савић.
Начелник Савић је поручио да је потребно да републичка и локална власт заједнички треба да дјелује у правцу креирања и очувања одрживих радних мјеста, јер се и из тога пуне буџети.