Пластеници као донација UNDP-а и Владе Швајцарске

Уговори о донацији 27 пластеника Владе Швајцарске пољопривредницима општина Лопаре и Угљевик и града Бијељина, потписани су 1. јуна у Бијељини. Укупна вриједност овог пројекта је 150.052 КМ, од чега су Град Бијељина и општине Лопаре и Угљевик заједнички финансирале износ од 75.348 КМ, а пројекат ILDP 74.704 КМ. Пољопривредници у Лопарама и Угљевику, добили су по седам пластеника, а остали су додијељени произвођачима у Бијељини.
Свечаности су присуствовали савјетник за локалну управу, миграције и развој при швајцарској Амбасади у БиХ Регула Баблер, Амела Гачановић-Тутњевић, савјетница за локалну управу при UNDP BiH, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, начелник Угљевика Василије Перић и начелник Лопара РадоСавић. Пројекат „Успостава међуопштинске сарадње у сектору пољопривреде на подручју Града Бијељина и Општина Лопаре и Угљевик“, започет је 2015. године у оквиру Пројекта интегрисаног локалног развоја (ILDP), који представља заједничку иницијативу Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација у БиХ (UNDP BiH).
Начелник Општине Лопаре др Радо Савић, поздравио је реализацију пројекта јер се на овај начин афирмише пластеничка производња која отвара могућност смањења броја незапослених.
-Поред досадашњих пластеника који су обезбијеђени кроз овај пројекат, Општина Лопаре је купила још три пластеника за наше пољопривреднике јер је пројекат пластеничке производње добро прихваћен на подручју наше општине, рекао начелник др Савић. Он је додао да је ово између осталог и добар примјер међуопштинске сарадње. Начелник Савић је појаснио да је на подручју лопарске општине најдоминатнији узгој шљиве и другог воћа, а да интензивно раде на развоју пластеничке производње.
Савјетник за локалну управу, миграције и развој при швајцарској Амбасади у БиХ Регула Баблер је изјавила да је донација Швајцарске дио пројекта “Развијање пољопривреде кроз међуопштинску сарадњу Бијељине, Лопара и Угљевика” чији је најважнији резултат оснивање Међуопштинског савјета за пољопривреду и истакла да је овај пројекат дио програма интегрисаног локалног развоја. Потписивање уговора за 27 пластеника је завршна активност пројекта, чији је најважнији резултат оснивање Међуопштинског савјета за пољопривреду, који је састављен од представника Града Бијељина и општина Лопаре и Угљевик, произвођача, прерађивача и стручних служби. Тијело има улогу усмјеравања средстава општина/града, виших нивоа, донатора, итд., у пољопривредне мјере које имају највише учинка. Међуопштинско партнерство Бијељине, Лопара и Угљевика је допринос укупном развоју пољопривреде регије Семберија и Мајевица. На овај начин је значајно подржан сектор пластеничке производње као дјелатности која у кратком року може да понуди нова радна мјеста у сеоским подручјима.