Шеф делегације БиХ Миланко Тошић на конференцији у Женеви

Шеф кабинета замјеника министра за људска права и избјеглице БиХ Миланко Тошић предводио је делегацију Босне и Херцеговине на 32. Међународној конференцији Црвеног крста и Црвеног полумјесеца која је одржана у Женеви од 8. до 10. децембра ове године на тему ,,Јачање правног положаја жртава оружаних сукоба“.
На тродневној Међународној конференцији коју је отворио предсједник Швајцарске Конфедерације, учествовало је преко 130 земаља, а циљ конференције био је проналажење начина да се обезбиједи веће поштовање међународног хуманитарног права, што је идентификовано као један од горућих хуманитарних изазова.
Шеф делегације Миланко Тошић је по завршетку конференције, оцијенио вишеструко корисном тематску расправу о међународном хуманитарном праву, у циљу размјене мишљења о кључним правним и практичним питањима и поступку националног извјештавања о усклађености са међународним хуманитарним правом, те посебно истакао значај унапрјеђења дијалога и сарадње међу државама о начинима јачања усклађивања са међународним хуманитарним правом. Према његовим ријечима, управо је неразумијевање и непоштивање међународног хуманитарног права, довело до хаотичног стања са сиријским избјеглицама на простору цијеле Европе, те је у свјетлу актуелних дешавања овакав дијалог неопходан.
Тошић је нагласио да се оваквим приступом и подизањем свијести о овој проблематици на домаћем и међународном плану, државама омогућава да, без непотребне политизације, испитају практична искуства и изазове у примјени међународног хуманитарног права, размјену најбољих пракси, изградњу потребних капацитета као и подстицање на међународну сарадњу у рјешавању таквих потреба.
Једна од тема конференције била је и тероризам као један од највећих непријатеља данашњице, као и мјере борбе против тероризма са аспекта хуманитарног права.
У оквиру посјете Женеви, Тошић је посјетио и Мисију БиХ при Уједињеним Нацијама, гдје је о тематској конференцији и другим актуелним темама разговарао са амбасадорицом Луцијом Љубић Лепине.
На основу Резолуције 1 под називом “Јачање правне заштите жртава оружаних сукоба”, која је усвојена на 31. Међународној конференцији Црвеног крста и Црвеног полумјесеца 2011. године, Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) и Швајцарска су се обавезали да консултују државе и, када је то потребно, друге релевантне актере, о могућим средствима за јачање примјене међународног хуманитарног права и унапријеђењу дијалога о питањима везаним за међународно хуманитарно право међу државама и другим заинтересованим субјектима. У оквиру своје заједничке иницијативе, Швајцарска и МКЦК су позвали све државе потписнице Женевских конвенција из 1949. да учествују у отвореном, транспарентном и инклузивном процесу консултација.
Чланови делегације БиХ на конференцији у Женеви били су представници Министарства за људска права и избјеглице и Министарства вањских послова БиХ и шеф Мисије БиХ при УН у Женеви Луција Љубић Лепине.