ЛОПАРЧАНИ НА СРПСКОЈ ЗАБАВИ У УСТЕРУ

Чланови ОО СПКД “Просвјета” Лопаре и глумац лопарског позоришта “Дуга” (ово позориште је заправо огранак позоришта “Дуга” из Швајцарске) Драган Лукић из Лопара, били су гости Удружења Мајевичана у Швајцарској, овог викенда. Гостовање у Швајцарској омогућили су Удружење и Општина Лопаре. Суграђане из Лопара угостили су потпредсједник Удружења Стојан Стевановић и секретар Миодраг Лукић, истакнути писац и оснивач позоришта “Дуга”. Надасве љубазни домаћини приредили су пријатан дочек и боравак свим члановима. Током боравка чланови „Просвјете“ су имали прилику упознати знаменитости Швајцарске и један дио њене историје и културе. Посјетили су Брунен, Луцерн, и Цирих. У суботу, 1. 3. 2014. године учествовали су на традиционалној српској забави коју је за све Мајевичане и њихове пријатеље у дијаспори организовало Удружење Мајевичана. 
Многобројна публика у сали, у Устеру, срдачно је поздравила наступе „Просвјетиних“ фолклорних ансамбала који су извели кореографије: “Игре из Црноречја” и “Игре из Шумадије”. Оба ансамбла припремио је и водио кореограф Живан Симикић. Публику је посебно одушевио глумац Драган Лукић изводећи монодраму “Гастарбајтер” по тексту и режији Миодрага Лукића. Поред чланова фолклорне секције, Друштво су представљали
мр Весна Јовић, предсједница ОО СПКД “Просвјета” и чланови општинског одбора Друштва: Новица Митровић, директор О.Ш “Свети Сава” и Митар Спасојевић. Након пријатног боравка и дружења, сви чланови су се вратили у Лопаре, богатији за нова искуства и историјско-културна сазнања.
Сви чланови који су боравили у Швајцарској, изразили су захвалност љубазним домаћинима на дивној организацији.