ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК АКТИВНОСТИ НА ПРОЈЕКТУ УСАИД-А И СИДА-Е

prikaz

Заједно до радних мјеста

У Бијељини је потписан Меморандум о разумијевању између Града Бијељине, Угљевика, Лопара, Зворника и Брчко Дистрикта са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) и Шведском међународном агенцијом за развој и сарадњу (СИДА) у оквиру реализације Пројекта унапређења локалног развоја “ГОЛД” којим је планирано отварање нових радних мјеста, привлачење инвестиција И економски развој наведених општина, Града Бијељина и Брчко Дистрикта. Главни фокус активности ГОЛД пројекта, који ће бити реализован у наредних пет година у укупно 48 општина и градова у БиХ и предвиђа нових 6.000 радних мјеста, биће повећање извоза и прихода кроз промовисање модела одрживог економског развоја. Меморандум су потписали Томас Ројас, директор економског одјељења УСАИД-а у БиХ, Недим Буквић испред шведске СИДА-е, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, доградоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић, начелник Угљевика Василије Перић, начелник Лопара Радо Савић и представник општине Зворник Миле Јовић. – Овај пројекат дошао је у правом тренутку, јер је свима познато да су економски локални развој и нова радна мјеста нешто што је тренутно најважније. У оквиру овог пројекта понудићемо природне капацитете и сви ћемо покушати да смањимо високу стопу незапослености која на овим просторима износи око 40 одсто, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић. Он је изразио наду да ће у оквиру овог пројекта, кроз кориштење привредних потенцијала које има Семберија и производњу здраве хране, доћи до отварања нових радних мјеста.

Радо Савић, начелник општине Лопара, изразио је очекивање да ће овај пројекат допринијети отварању нових радних мјеста, као и Василије Перић, начелник Угљевика. Томас Ројас, директор економског одјељења УСАИД-а у БиХ, рекао је да ће све активности “ГОЛД” пројекта бити усмјерене ка отварању нових радних мјеста кроз привлачење инвестиција. Према његовим ријечима, недостатак економских прилика и висока стопа незапослености проузрокују значајне економске губитке, оптерећују јавни буџет, а уједно незапослене особе услијед протека времена губе стечена знања и вјештине. -Свака локална заједница има могућност да креира повољне услове за приватни сецтор и на тај начин подстакне отварање нових радних мјеста, задржи постојећа и стимулише нова улагања, рекао је Недим Буквић из СИДА-е. Главни циљ УСАИД/ СИДА пројекта унапређења локалног развоја “ГОЛД” је снажна подршка локалним заједницама на економском развоју, привлачењу инвестиција и отварању нових радних мјеста. Како је најављено, ГОЛД пројекат ће развијати модел одрживог локалног економског развоја, при чему ће партнерске општине креирати модел економског развоја, који ће бити примјењив у комплетној држави као темељ за одржив економски раст.

СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДОБРОДОШЛЕ

Пројекат “Голд” помоћи ће да привредне потенцијале Града Бијељине и регије ставимо у функцију. То би допринијело јачању постојећих капацитета, а истовремено би привукло стране инвеститоре који могу бити замајац привредног развоја, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.