Родна груда најближа срцу

Минулог викенда у препуној сали хотела Винкелрид у Ветингену одржано је седмо хуманитарно вече чланова и поштовалаца Удружења Мајевичани, једног од најорганизованијих завичајних удружења у Швајцарској.
И овога пута бројни Мајевичани дошли су из свих крајева Швајцарске са циљем да дају свој допринос помоћи најугроженијим породицама у родном крају.
Окупљенима се први обратио председник овог удружења Славиша Обреновић захваливши се на великом одзиву, а потом су их поздравили начелник општине Лопаре др Радо Савић и председници КУД-а Коло из Бадена и СКД-а Круна из Брига, Бошко Лопушина и Будимка Илић.
Затим су чланови два поменута друштва извели богат фолклорни програм на опште задовољство присутних, који су им поклонили пуно аплауза.
– И ово наше дружење је хуманитарно, јер сав зарађени новац прослеђујемо и помажемо нашим људима на Мајевици. А ситуација је тамо тешка и то је велика потреба – каже за “Вести” председник Славиша Обреновић. Он истиче да Удружење окупља 150 чланова, од чега је десетак у Управи.
– С обзиром на број људи са простора Мајевице који живе и раде у овој земљи, а рачуна се да нас је око 5.000, могло и требало би их бити још више – констатује Обреновић и додаје да ускоро покрећу акцију за обнављање основе школе у Липовицама, те акцију за предстојећи Васкрс – помоћ социјално угроженим лицима, те да се спремају за учешће на данима дијаспоре који се организују у Лопарама крајем јула ове године.
– Нисмо имале трему, играле смо до сада у дечјој групи, али смо напредовале и уметнички руководилац нас је преместио у средњу групу. Кад порастемо бићемо још боље – казале су насмејане девојцице.
Уз обиље јела и пића и оркестар Цвелета Стојановића, дружење је потрајало до раних јутарњих сати.

Жене продавале колаче
Ораганизацији ове лепе вечери придружиле су се и чланице Хуманитарног удружења жена Мајевице из Швајцарске, које су направиле и даривале пун 100 разноврсних колача, а приход од продаје, по речима Миланке Обреновић из Ивредона, наменио су социјално угроженим породицама на Мајевици.

Слово градоначелнка
– Право је задовољство бити са нашим Мајевичани и другим њиховим пријатељима. Општина Лопаре је веома захвална овом удружењу као и удружењу жена Мајевице, на активностима и пројектима које су до сада реализовали и са задовољством могу да констатујем и да се захвалим поменутим удружењима која су до сада уручила 100.000 км за потребе становништва наше општине рекао је за ” вести “градоначелник општине Лопаре, др Радо Савић.
Он је нагласио да је прошле године обновљена школа у Јабланици, а да ће ове године у заједници са удружењем Мјевичана у Швајцарској обновити основну школу у Липовицама, која има 30 ђака.
– Заједнички смо осмислили и започели манифестацију Дани дијаспоре и са поносом истичем да смо први у крају који на овај начин окупљају земљаке из дијаспоре.