У Лопарама једно од значајнијих археолошких налазишта у БиХ

Стручњаци истражују жупу Висори
Обезбиjеди ли се новац, на прољеће би требало да буде настављено археолошко истраживање некрополе стећака на локалитету Мраморје, који се налази између лопарских села Горњи Пипери и Јабланица. Према тврдњама археолошких стручњака и историчара, ово је једно од значајнијих археолошких налазишта у БиХ.
Археолози Музеја Семберија са сарадницима из Тузле и Сарајева истраживали су прошле године средњовијековно гробље на подручју лопарских села формирано у 14. и 15. вијеку које је припадало некадашњој жупи Висори.
Директор Музеја Семберија мр Мирко Бабић истиче да су ови стећци откривени раних седамдесетих година, али да је тадашње истраживање урађено површно. Он очекује да ће потребан новац бити обезбеђен и да ће овог прољећа истраживање бити настављено, јер све указује на то да је жупа Висори била веома значајно насеље.
Констатовали смо да се некропола простире на око 500 метара и да се надгробни споменици, у народу звани мрамори, налазе на четири локације. Иако смо темељно обрадили само трећу локацију, пронашли смо много историјиских података о личностима из тог времена. Имајући у виду значај овог археолошког налазишта, кандидоваћемо ову локацију на листу Унескових 20 споменика са стећцима.
За заштиту свјетске културне баштине заинтересоване су четири државе Србија, Црна Гора, Хрватска и БиХ, на чијим територијама се налазе ова културна добра – рекао је мр Бабић током обиласка овог локалитета.
Вриједни експонати
Поседујемо 23 надгробна споменика писана старословенским језиком српске редакције. Они су од изузетног значаја јер говоре о именима угледних личности које су овде живјеле у 14. и 15. веку, као што су ктитор Цркве Белосав Лучић и свештеник поп Богела Гучевац, објашњава Бабић.

Уз ово налазиште бијељински музеј се може похвалити и богатом ризницом средњовековних натписа на камену. Има и развијену истраживачку дјелатност на пољу археологије, тако да је у протеклим годинама реализовано неколико археолошких пројеката. Најзначајнији су истраживање зворничке и сребреничке тврђаве, највећег римског рудника камена у Дардаганима код Зворника и проналазак римских старина са највећим бројем римских споменика и мозаика у Скеланима. На овом подручју се налази још неколоко средњовијековних утврђења као што су Јаблан – град код Угљевика и Перин – град код Шековића. И истраживања на овим локалитетима чекају да се обезбиједе потребна средства.
екадашњој жупи Висори.