ПРЕДСТАВЉАЊЕ ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ НА РТС У ЕМИСИЈИ „ЖИКИНА ШАРЕНИЦА“

Успјешно представљање општине Лопаре започело је на самом старту 2013. године. На позив уредника Жике Николића, у суботу, 5. јануара, у емисији Радио-телевизије Србије, „Жикина Шареница“, гостовали су начелник др Радо Савић и чланови ОО СПКД „Просвјета“.


Др Савић је јавност упознао са положајем Општине, привредним могућностима и потенцијалима економског, привредног и културног развоја. Истакао је неопходност ангажовања већег броја младих и перспективних кадрова, као и жељу за повратком у родни крај наших суграђана из иностранства, а све у циљу напретка и развоја Општине.
Да млади и вриједни суграђани могу проносити славу своје Општине, показали су активни чланови СПКД „Просвјета“. О раду ОО СПКД „Просвјета“ у емисији је говорила мр Весна Јовић, предсједник ОО Друштва.


Она је истакла да Друштво успјешно дјелује на цијелој територији Општине, кроз активан рад фолклорне, ликовне, литерарне, рецитаторске и секције за очување народне традиције. Препознатљиво традиционално обиљежје јесте мајевичка народна ношња коју је приказао фолклорни ансамбл из Прибоја.
Дио културних и традиционалних активности СПКД „Просвјета“ презентовала су два фолклорна ансамбла на кореографије које су припремили Живан Симикић и Младен Васиљевић: „Игре из Западне Србије“ и „Игре из Шумадије“.


Током учешћа у емисији склопљена су нова познанства, а након емисије размијењена су искуства са еминентним личностима из свијета културе: примадоном Српске опере, Радмилом Бакочевић, музичким умјетницима Јасном Ђуран, Димитријем Васиљевићем и Софијом Иванишевић.