РАДО САВИЋ, КАНДИДАТ СДС-А ЗА НАЧЕЛНИКА ЛОПАРА

Испуњена сва обећања!

Радо Савић, начелник општине Лопаре и кандидат СДС-а за нови мандат на овој функцији, каже да је уверен у убедљиву изборну победу на предстојећим локалним изборима јер су, према његовим речима, у протекле четири године испуњена сва обећања грађанима.

 

Истичући да су у Лопарама од 2008. године до данас реализовани бројни вриједни инфраструктурни пројекти, чиме је квалитет живота мјештана ове општине подигнут на један виши ниво, Савић у интервјуу за Пресс РС каже да је његова предност у односу на противкандидата из СНСД-а и то што живи у Лопарама.
– Носилац листе СДС-а за локалну скупштину и ја живимо овде у Лопарама, док наша политичка конкуренција из СНСД-а нуди носиоца листе који живи у Штутгарту и кандидата СНСД-а за начелника који са породицом живи у Бијељини. То у ствари најјасније говори о односу овдашњег СНСД-а према народу, од којег су далеко у сваком смислу-каже Савић.

Зашто би грађани Лопара у октобру своје поверење требало да поклоне баш вама?
– Наши грађани ће на предстојећим изборима дати поверење СДС-у и мени, као начелнику, из више разлога. Пре свега зато што смо имали реална обећања која смо испунили.

На шта конкретно мислите?
– У протекле четири године урађено је много посла. Асфалтирано је око 110 километара локалних путева, асфалтиране су улице у Лопарама, спојен је пут кроз Тобут, изграђен је и отворен модеран Центар за културу и информисање, проширена јавна расвета у свим већим насељеним местима, а формирано је и Ново гробље у Лопарама, чиме је решен један дугогодишњи проблем.

Добра сарадња са свима

Да ли сте задовољни сарадњом са републичким властима по питању реализације развојних пројеката у вашој општини?
– Остварена је добра сарадња са свима, у интересу наших грађана. Са републичким органима власти, изван изборног циклуса, сарадња је добра. Кад су у питању све међународне и домаће организације, мислим да нема такве у РС, а да нисмо остварили сарадњу. Оно на шта смо посебно поносни је сарадња са нашом дијаспором, која је бројна и која се уз нашу помоћ добро организује. Прави пример је Удружење Мајевичана у Швајцарској.

Које пројекте је ваша општинска администрација успела још да реализује у протеклом мандату?
– Важно је истаћи да се у завршној фази изградње налази и водовод, који је такође био вишедеценијски проблем. Изграђена је и нова школа у Тобуту, адаптиране су две подручне школе, реновирано је десетак сеоских домова, а у више месних заједница изграђени су водоводи. Изграђена је и стамбена зграда за борачке категорије, опремљено комунално предузеће новом опремом вредном 500.000 марака из донаторских средстава, санирана општинска депонија чврстог отпада, ојачана кадровски и материјално ватрогасна јединица, која је заиста доста помогла у спашавању људских живота и имовине.

Да ли сте улагали у развој пољопривреде, будући да су Лопаре земљораднички крај?
– У области пољопривреде реализовано је више пројеката, од којих је посебно значајан пројекат подизања засада шљиве, где је за ове четири године никло нових педесетак хектара воћњака.

Да ли сте водили рачуна о култури, омладини и спорту?
– Свакако. У Лопарама је отворен омладински инфо-центар, а установљене су и подржане манифестације као сто су Ликовни сабор на Мајевици, Брдска трка, Дани дијаспоре и бројне друге. Континуирано проводимо програм пријема приправника и стипендирања студената.

Ако вам грађани поново укажу поверење, шта планирате да урадите у наредне четири године?
– У наредне четири године сигурно ћемо остварити и добре резултате код запошљавања, јер смо решавањем имовинско-правних проблема око фабрика које су раније пропале створили добру основу. Приоритет ће нам бити радна места. Наставићемо са добрим потезима и у пољопривреди и унапређивати инфраструктуру. Циљ нам је да до сваке куће на Мајевици дође асфалт, струја, вода и да свако домаћинство има решено питање одлагања чврстог отпада. Такође планирамо изградњу базена за купање, обилазницу и спортску дворану.

Колико су страни инвеститори заинтересовани за улагања у Лопаре?
– Ми смо, као локална заједница, спремни и нудимо све погодности ономе ко жели инвестирати. У бившу фабрику пољопривредних машина стигао је нови власник, такође је пронађен и партнер за Фабрику столова и столица. Развој фирме „Којић ентеријер” већ има добар правац. Оно што је кључни проблем у Републици Српској је то да нема здраве привредне климе и правог подстицаја производњи, за шта апсолутну кривицу сноси Влада РС.

Борис Кнежевић