ШАНСА ОПШТИНЕ У ЈАЧАЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

 

Начелник општине Лопаре Радо Савић, кандидат СДС-а за ову функцију и на предстојећим изборима, развојну шансу општине види у јачању пољопривредне производње и наставку изградње инфаструктурне мреже.

Општина Лопаре посебну пажњу посветила је развоју пољопривреде, односно воћарства и сточарства, гдје је само ове године завршен пројекат засада шљиве на 35 хектара, у сарадњи са удружењем пољопривредника „Агро-Мајевица“.

У интревјуу Срни Савић истиче да су одлучили да наставе овај пројекат и у наредном периоду и да је укључено педесетак воћара.

Савић објашњава да је општина све активнија када је ријеч о привреди и наводи да је завршен стечај у Аутосервису “Мачковац”, који ће почети да ради у октобру, као и да је нађен стратешки паретнер за Фабрику столова и столица „Лопаре“. Општинске власти очекују, у овом случају, подршку Владе Српске за покретање производње.

Што се тиче других фабрика на подручју општине Лопаре, Савић истиче да су у току преговори са потенцијалним партнером о Фабрици „Термал“, док је бившу “Мотикару” купила фирма „Монтинг-енергетика“ и она запошљава двадесетак радника

Савић наводи да постоје амбициозни планови за изградњу инфраструктуре, прије свега изградњу путне мреже, нових водовода, као и програм управљања чврстим отпадом, гдје ће свако домаћинство на Мајевици имати организован одвоз смећа.

Протекле четири године на подручју општине Лопаре ријешена су многа питања у области инфраструктуре, посебно када је ријеч о изградњи локалних путева, гдје је асфалтирано више од 100 километара. Начелник Савић истиче да ће и наредном периоду наставити са модернизацијом локалне путне мреже.

Он подсјећа да је асфалитирано стотињак километара локалних путева, завршена изградња Дома културе, те асфалтиран пут кроз Тобут. Много пажње посвећено је уређењу инфраструктуре у центру Лопара: изграђен је кружни пут око Дома здравља, улице, затим јавна расвјета улица и насеља, урађено је десетак сеоских мјесних домова, неколико водовода у мјесним заједницама, као што су Јабланица, Брусница, дио Лукавице…

Општина Лопаре остварила је одличну сарадњу са међународним организацијама које дјелују на територији Српске и БиХ, што се огледа кроз низ успјешно реализованих пројеката. Ове године, кроз програм „Сиде“ – шведске развојне агенције, заједно са општинама из сусједства, добијена је опрема вриједна 500.000 КМ, нови камион, 100 контејнера, те софтвер за комунално предузеће – истиче Савић.
.
У области здравства донесена је одлука о формирању мреже амбуланти породичне медицине, тако да, осим Лопара, постоје добри услови у Прибоју, Пиперима, Корају, а припрема се и изградња нове амбуланте у Мртвици.

Лопаре имају воду, а то је ријешено каптажом изворишта Јабланичке ријеке, гдје је општина уложила сопствена средства – око двије стотине педесет хиљада марака и тај пројекат, који је сада у фази изградње, биће завршен у потпуности у току наредних мјесеца дана.

Савић вјерује да ће на локалним изборима СДС збиљежити најбољи изборни резултат, а он поново бити изабран за начелника општине.

Приредио: Мирко СТЕВИЋ ЛОПАРЕ, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/